נוכחות מכוונת
לילד
ילד שיגיע לנוכחות מכוונת יקבל כלים להיות הוא עצמו, לעמוד על שלו, להביע את רצונותיו ולהתגמש בהתאם לעצמו ולסיטואציה. להכיל את רגשותיו של האחר ובעיקר את רגשותיו שלו ולבטא אותן בדרכים מגוונות. נוכחות מכוונת היא אינה טיפול התנהגותי, אך רואה בהתנהגות שפה המשקפת את הצרכים הרגשיים של הילד.
נוכחות מכוונת רואה את החשיבות בשותפות ההורית במהלך הטיפול. מכוון שהורי הילד הם הדמויות המרכזיות והמשמעותיות ביותר בחייו, מעורבותם בטיפול הכרחית ומקדמת את מטרות הטיפול. לכן, בהתאם לצורך, ההורים הינם חלק בלתי נפרד מהתהליך ונדרשת מהם נכונות לשיתוף פעולה.
דוגמאות לסימנים שנוכחות מכוונת יכולה לסייע בהם
- לילד שלי יש הרבה פחדים שמגבילים אותו
- הילד שלי מפסיק לדבר במצבים חברתיים מסוימים- אילמות סלקטיבית
- לילד שלי יש חרדה מהחושך, או להישאר לבד
- הילד שלי לא יוצר קשרים חברתיים
- הילד שלי מתקשה להיות קשוב למורה בכיתה
- הילד שלי משתמש באלימות בבית\ בבית הספר
- לילד שלי יש התקפי זעם
- הילד שלי מתקשה להיפרד
- הילד שלי מתקשה במעברים ממקום למקום\ מסיטואציה אחת לאחרת
- הילד שלי סגור ולא משתף ואז פתאום בוכה ללא סיבה
אלו ועוד הם קשיים שעל פי הראיה של נוכחות מכוונת מקורם רגשי.
עפ' הגישה, התנהגות לא מווסתת היא ביטוי ל'חוסר איזון רגשי', היא מעידה על פער בין הצורך של הילד לבין היכולת שלו להביע אותו.
בנוסף, אפשרי שמשהו במרכיבי חייו של הילד לא מותאם אליו- סיטואציה זו היא טבעית והינה חלק מהתפתחות וגדילה.
כאשר ההערכה העצמית של הילד גבוהה דיה והוא מודע ליכולותיו וכוחותיו הפנימיים, במקביל לידיעה שהוא מחזיק בתוכו שיש לו מקום בטוח ומנחם לחזור אליו- מתאפשרת ההתמודדות, הלמידה וההתפתחות שנדרשת לחיים.
אך כשהמצב לא כזה (וזה יכול לקרות מסיבות ברורות לעין או שלא) הילד מנסה לגשר על הפער דרך התנהגות וביטוי שמתקבעים לדפוסים שמעידים על הקושי.
מתוך ההשקפה של נוכחות מכוונת האומרת שהפן הרגשי תמיד קיים ומשפיע, גם לילדי ADHD והספקטרום האוטיסטי 'נוכחות מכוונת' יכולה לתרום.
ADHD- ידוע שילדים שחיים עם האבחנה הזאת לרוב במסגרות החינוך הרגילות יחוו קושי ותסכול גדול שעלול להגיע לבעיות חברתיות ולימודיות קשות. הסיבות הן רבות מגוונות ואישיות ואוכל לפרט כאן רק את חלקן. מתוך הקושי להתרכז בשיעור ובדברי המורה, קושי שנחווה כלא נשלט, סביר שהילד יחווה את עצמו דרך הסביבה כילד בעייתי, לא מחובר, ' אסטרונאוט', 'בעל פוטנציאל', 'זה שלא הולך לו'. אמירות אלה בטח אם נאמרות בקול אך גם אם לא משדרות לילד תחושות שמורידות את הערך העצמי שלו, את האמונה העצמית שלו ואת תחושת המסוגלות שלו.
בנוכחות מכוונת עם ילדים אלה ניתן יהיה לעוף למחוזות רחוקים של מוזיקה, יצירה, פעילות גופנית, ספורט המצאת רעיונות משותפים ומגוון של פעילויות מפתחות. ילדים אלה יצירתיים מאוד ונשתמש ביצירתיות שלהם כדי לתת להם כלים להתמודד ולבטא את הקשיים ולגשר על הפער של הקשב והריכוז דרך תחומי העניין שלהם.
נעבור תהליך להכרות עם העוצמות ואיך הן יכולות לסייע לנו להתמודד עם הקושי.
ילדי הספקטרום האוטיסטי- העבודה מול ילדים אלו מבוססת בעיקרה הגדול על גישת הטיפול במשחק הדדי שפותחה במרכז מפנה. המפגשים בתחילה יתקיימו בחדר המשחקים של הילד ובהתאם לקצב שלו יצאו לחללי הבית ואף החוצה. בתהליך זה קיימים שלושה שלבי משחק.
- משחק אטרקטיבי- משחק אשר מעורר את הילד ומותאם לרמות האישיות של יכולות ההכלה, הריגוש וחוסר העניין שלו.
- משחק תחושתי- משחק אשר מתמקד בעולם התחושתי של הילד. אצל ילדים אלה לרוב קיימת תופעה של תחושתיות יתר או תת תחושתיות. לאחר השלב הקודם בו מתפתח עניין ומתחיל להיבנות אמון, לאט לאט נוספים אלמנטים של מגע, הרמה, משחקים עם מרקמים שונים- בהתאם לרמת האמון ההסתגלות והגמישות.
- משחק קוגנטיבי- בשלב זה ילמדו מיומנויות מאתגרות ומורכבות מעט יותר אשר ידרשו מהילד מאמץ קוגניטיבי
נוכחות מכוונת לילדים מעודדת חשיבה עצמאית, יוזמה, חיזוק האני הפנימי (self) ושיפור מיומנויות קשר ותקשורת בינאישית.
כדי לקדם שינוי משמעותי ועמוק, על ההורים להיות חלק מהתהליך. בעזרת טיפים, שאלות ושיתוף בנקודת מבט, יצירת קשר עם אנשי חינוך ומטפלים נוספים במידה ויש ניתן יהיה לייצר מרחב אחיד, מכוון, בטוח וחזק וכך לקדם את הילד.
גישת נוכחות מכוונת אינה מחנכת את הילדים להיות צייתנים, אלא מחזקת את הפנימיות שלהם דרך למידה של ה'עצמי' וחיזוק ההערכה העצמית ומעודדת אותם לחשיבה עצמאית, גמישות ותקשורת. ילד ששותף לנוכחות מכוונת יעז לצאת מאזור הנוחות שלו ולחוות דברים חדשים. לכן, בנוכחות מכוונת ישנו דגש על שיתוף פעולה של ההורים והדמויות המרכזיות שמלוות את המטופל (גננת, מורה, מטפלים נוספים), שיתוף הפעולה המערכתי חשוב לתהליך הטיפולי ותורם להצלחתו.